Hogyan válasszuk ki a megfelelő orvosi sapkát gyártói áron?

Akár sebész, akár más egészségügyi szakember vagy, a műtőben kötelezően betartandó higiéniai szabályokat mindenképpen be kell tartanod. És ez nyilvánvalóan magában foglalja a haj lefedését, amely hajlamos a részecskék felszabadítására.

Általában azonban az orvosi személyzet használja a sapkát. Csakhogy az utóbbi időben az orvosi sapka egyre divatosabbá válik, különösen azért, mert egy plusz személyre szabhatóságot kölcsönöz az öltözékednek!

Ezek az orvosi sapkák a műtéti felszerelés fontos részét képezik, és a személyes biztonsági felszerelés (PSA) részét képezik. A sapkát a műtőbe való belépés előtt a személyzeti szobában helyezik fel, majd visszateszik oda. A sapkákat a műtéti környezetben a személyzet hajából vagy fejbőréből származó mikroorganizmusokkal való fertőzés megelőzésére használják. E cél elérése érdekében fontos, hogy a sapkák teljesen fedjék a fejet és így a hajat is.

Ezek az orvosi sapkák azonban nemcsak a beteg védelmét szolgálják, hanem azt is, hogy a személyzet ne fertőződjön meg potenciálisan fertőző anyaggal a műtét során.

Higiénia a kórházi környezetben

Egy kórházban a biztonság szempontjából továbbra is a higiénia a legfontosabb. Nyilvánvalóan a kézmosásra gondolsz, de bármi másra is, ami szennyezheti a műtéti területet, például hajszálakra. Ezért általában egyszer használatos sapkákat használnak. Azonban ezek, amellett, hogy nem szépek, távolról sem környezetbarátok és gazdaságosak!

Milyen előnyei vannak a sapka viselésének a kórházban?

Mivel a műtőben a legmagasabb szintű higiéniára van szükség, fontos, hogy az ott dolgozó egészségügyi személyzet bizonyos öltözködési feltételeket tartson be, hogy csökkentse a fertőzés kockázatát, valamint a betegeket megfertőzhető részecskék és baktériumok elszaporodását.

Az egyszer használatos vagy szövetből készült sapka viselése szintén megakadályozza, hogy a műtőben hajszálakat találjanak.

A fejvédő kiegészítő azért is fontos, hogy nullára csökkentse a műtőben esetlegesen előforduló baktériumtelepek arányát, a műtött beteg élete múlik rajta. A kórházi higiéniai szabályok szigorúak, és megkövetelik, hogy mind a sebészek, mind az őket segítő személyzet orvosi sapkát viseljen, amely nemcsak a fejet, hanem a füleket, a koponyaalapot és a fej minden olyan részét, amely baktériumforrást jelenthet, is takarja.

Hogyan válaszd ki a megfelelő orvosi sapkát?

Az orvosi sapka a fontos műtéti ruházathoz tartozik, és az egyéni védőfelszerelés része. A műtőben vagy a fogorvosi rendelőben nélkülözhetetlen tartozék, a sapka, amely egykor elsősorban egyszer használatos formában volt jelen, egyre inkább szövetből készül.

De hogyan válaszd ki a sapkát, amikor olyan sokféle modell áll rendelkezésre? Nézzük meg közelebbről.

– Eredeti és olcsó módja annak, hogy feldobja öltözékét:

Néha a sebész vagy a nővér öltözéke hozzájárulhat a betegek fokozott stresszéhez. Ez igaz a kórházban fekvő gyermekekre, de a felnőttekre is.

Egy orvosi sapka malackákkal, virágokkal vagy egyszerűen csak ha színes, vidámabbá teheti az ápoló ruháját, és így a gondozás kevésbé lesz fontos.

– Válaszd a hajad hosszának megfelelő orvosi sapkát:

Ahhoz, hogy védelmet nyújtson, a sapkának az egész haját el kell fednie. Ehhez a legjobb, ha olyan sapkát választ, amely hátul megkötődik. Így, még ha egyméretű is, tökéletesen alkalmazkodik a hajad méretéhez.

– egy szövetből készült orvosi sapka kényelmesebb, mint az egyszer használatos változat

Amikor a műtőben vagy, amikor asszisztálsz egy sebésznek, vagy amikor egy beteget ápolsz, teljes mértékben a munkádra kell koncentrálnod. Mondani sem kell, hogy a sapkának kényelmesnek kell lennie.

Az egyszer használatos sapkákkal ellentétben a szövet orvosi sapkák észrevétlenek maradnak.

A kötőszalagok tökéletes illeszkedést biztosítanak a koponya körül, miközben a haj tökéletesen alatta marad. Emellett lehetővé teszi a jó légáramlást, ami megakadályozza az izzadást és a kellemetlen érzést, amikor meleg van.