kiegyensúlyozott étrend

A kiegyensúlyozott étrend jelentősége

Számos olyan anyagcsere betegség létezik manapság, amelyet egy kis odafigyeléssel és helyes táplálkozással elkerülhetnénk. Az egészséges táplálkozásról sokaknak a különböző diéták és a kedvenc ételeikről való lemondás jut eszébe. De erről szó sincs. Sokkal inkább jelenti a kiegyensúlyozott, nem egyoldalú táplálkozás. A szervezetnek szüksége van szénhidrátra, fehérjékre és zsírokra. De emellett a vitaminokról, ásványi anyagokról és a nyomelemekről sem feledkezhetünk meg. Érdemes úgy összeállítani az étrendünket, hogy minden fontos tápanyaghoz hozzájusson a szervezetünk, így megkímélhetjük magunkat a hiánybetegségek kialakulásától.

Az állati eredetű tápanyagok bevitele ugyanolyan fontos, mint a növényi anyagok fogyasztása, hiszen számos olyan esszenciális aminosavra van szüksége a szervezetünknek, amelyek kizárólag az állati eredetű fehérjeforrásban vannak jelen. A vitaminok nagy része ugyanakkor a növényi tápanyagokkal kerül a szervezetbe. Itt arra is figyelnünk kell, hogy számos vitamin lebomlik a hőkezelés során, ezért fontos a nyers gyümölcsök és zöldségek fogyasztása is.

A növényi rostok is fontos szerepet játszanak az életünkben. Ezek ugyanis tisztítják az emésztőrendszer, ezáltal hatékonyabbá teszik a tápanyagok felszívódását. A kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nem szabad megfeledkeznünk a mozgásról sem. A rendszeres testmozgás felgyorsítja az anyagcserét és segíti az elraktározott méreganyagok kiürülését is. Ezért ezt is be kell iktassuk a mindennapi teendőink közé, ha egészségesen akarunk élni!