Lyukas fogak – megelőzés és jó tanácsok

Fogaink épségének és egészségének megőrzése nagyon fontos, bár sokszor nem bizonyul egyszerű feladatnak. A legnagyobb probléma az, hogy sokszor egészen addig, ameddig nem érzünk fájdalmat vagy kellemetlenséget, teljesen természetesnek vesszük, hogy a fogaink ott vannak, kényelmesen ehetünk jókat velük, nincsen semmi baj, és bele sem gondolunk, hogy milyen borzasztó kínokat is tud okozni, ha elhanyagoljuk a megfelelő fog- és szájápolást.

            Ha nem ápoljuk helyesen a fogainkat, előbb vagy utóbb sajnálatos módon lyukas fogaink lesznek. Ezt olyankor vagy ki kell húzni, ha a dolog már nagyon előrehaladott, vagy ha szerencsésebbek vagyunk, és a fogunkat még meg lehet menteni, akkor elegendő egy egyszerű tömés. A fogtömés után viszont meg kell tanulnunk együtt élni az új érzéssel a szánkban, hiszen nem lesz már pontosan ugyanolyan, mint előtte, ilyenkor néhány napig lehet, hogy a tömés irritálni is fogja a nyelvünket vagy a szánk belső részét, ami nem túl kellemes, illetve fogtömés után néhány órán keresztül enni sem tanácsos, ami persze túlélhető, de sajnos sokszor már automatikusan nyúlunk a hűtőbe vagy a táskánkba, hogy bekapjunk egy vagy két falatot, és könnyen kimegy a fejünkből, hogy ezt most nem lenne szabad, ennek pedig lehetnek kellemetlen következményei.

            Azért, hogy a fogtömés kellemetlen következményeit elkerülhessük, összeszedtem néhány tanácsot, hogy hogyan előzhetjük meg a lyukas fogakat!

  • Nagyon fontos a megfelelő szájhigiénia fenntartása. Ehhez hozzátartozik, hogy napi legalább kétszer (de jobb, ha háromszor is) fogat mosunk, a legjobb az, ha egyszerre legalább kettő percig mossuk a fogunkat, így elég alaposan lesznek megtisztítva. Azonban a megfelelő fogápolás magában foglalja még ezen kívül a fogselyem vagy fogköztisztító kefe használatát is, amiknek a segítségével a fogközeinket is tisztán tarthatjuk, hogy itt se maradhassanak ételmaradékok. Fontos tudnivaló, hogy a fogszuvasodás nemcsak a fogak felső részén, a rágófelületen kezdődhet el, hanem gyakori a fogközökben is!
  • Jobb, ha kerüljük a nem megfelelő minőségű és összetételű táplálékok fogyasztását. Például a cukros ételek különösen segítik a kórokozók szaporodását. A szénsavas üdítőitalok pedig nagyon károsak a fogzománcra nézve. Vannak olyan ételek, amik egészségesek a fogaink számára, előnyös ezeket fogyasztani az előbb említettek helyett, ilyen például a tojás, a hal, a puha gyümölcsök, a magas rosttartalmú gyümölcsök, a brokkoli vagy a zöld tea. Fontos, hogy kiegyensúlyozottan, változatosan és egészségesen étkezzünk, tápanyagokban gazdag ételeket együnk, figyelve arra, hogy minél kevesebb feldolgozott összetevőkből álló ételt fogyasszunk.
  • Segítségünkre lehet a fogszuvasodás megelőzésében a szájvíz használata is. A szájvizes öblögetés azért hasznos, mert így olyan helyeken is meg tudjuk tisztítani a fogainkat, ahová fogkefével vagy fogselyemmel nem érünk el.
  • Végül, de (egyáltalán) nem utolsósorban kiemelkedő fontosságú a rendszeres fogorvosi vizsgálaton való részvétel és fogkő eltávolítás is – legalább félévente! Látogassunk el például a második kerületben található Fogorvos Budapest fogászati rendelőbe szűrővizsgálatokra! Ez azért nagyon hasznos, mert a fogszuvasodás első stádiumaiban még nem jelentkezik kísérő fájdalom, így a páciens nem látogat el időben a fogászatra. Azonban ha ellenőrző vizsgálatokra járunk rendszeresen, akkor a fogorvos a szakértelmének és a modern technika eszközeinek köszönhetően már látja a probléma jeleit, így még csírájában el tudja fojtani azt, és nem jutunk el odáig, hogy fogtömésre legyen szükség.

Vigyázzunk hát a fogainkra és figyeljünk oda a megfelelő fog- és szájápolásra! Ha pedig mégis gondunk akad a fogaink állapotával, a fogorvosbudapest.info csapata mindig örömmel nyújt gyors és precíz segítséget!