napelem

Milyen napelem inverter fajták vannak?

A napelemes rendszer egyik legfontosabb részét képzik az inverterek. Ez a szerkezet felel a napelemes modulok által termelt energia átalakításáért, valamint monitorozza azok állapotát és még számtalan más információt általa tudunk meg.

Az inverter – a napelemes rendszer szeme és agya

Az inverter alapvetően arra való, hogy a napelemes rendszer által termelt egyenáramot, fogyasztható váltakozó árammá alakítsa. Merthogy a napelemes modulok egyenáramot termelnek, amely ilyen formában nem használható fel. Az inverter átalakítja ezt az áramot, viszont nem csak ennyit csinál. Ez az egység lényegében a központi része a rendszernek. Folyamatosan monitorozza a termelést és információkat küld számunkra erről. Ez látható sokszor a kijelzőn, viszont többnyire mobilos applikáció segít abba, hogy nyomon követhessük a napi, illetve a havi vagy éves napelemes termelésünket. Pontosan emiatt többféle inverter létezik, ráadásul mindegyik másra lehet jobb megoldás. A napelemeket telepítő szakemberek mindig előzetes felmérés után határozzák meg a napelem modulok számát, teljesítményét és ennek kapcsán az inverter típusát is. Mivel szinte mindegyik inverter típus és márka más körülményekhez lehet megfelelő, ezért érdemes az ajánlást rájuk bízni. Ráadásul az inverter típusa nagyban függ a napelemek számától, teljesítményétől és a rendszer jellegétől is.

Az inverterek típusai

Az inverterek között nem a minőségi különbségeket kell nézni, hiszen mindegyik kiváló minőségű inverter típust jelent. Léteznek viszont különbségek más szempontból. Felhasználhatóság szerint kisebb és nagyobb teljesítményű invertereket is kapunk. Van, amelyik típus kifejezetten nagy teljesítményű napelemes rendszerekhez való, mint például a Fronius inverterek bizonyos típusai. Más invertereket viszont kifejezetten arra találtak ki, hogy az árnyékosabb épületeknél is jól tudják koordinálni a napelemek termelését. Ezeket már smart inverterekkel lehetséges megoldani, amelyekben optimalizáló is található.

A SolarEdge inverterek például képesek arra, hogy külön, modulonként kezeljék a napelemeket. Ezáltal, ha például az egyik napelem árnyékba kerül, akkor annak termelését képesek átcsoportosítani az aktív napelemekre. Mobilos applikációjában jól láthatóak, hogy mely napelemek működnek aktívan, és melyek azok, amelyek árnyékolás miatt épp passzívak. Az ilyen inverter kiváló választás olyan helyeken, ahol nem süt mindig a nap, például hegyi körülmények közé vagy árnyas, fás területekre. Az inverterek típusait viszont ár-érték arányban is meg tudjuk határozni. Például a Huawei inverterek meglehetősen jó ár-érték arányban kaphatóak, és kifejezetten kisebb teljesítményű napelemes rendszerekhez szokták őket választani. Ugyanakkor inverter típust választhatunk a napelemes rendszerünk típusa szerint is. Értelemszerűen egy szigetüzemű rendszer esetén ennek megfelelő inverter kell. Például a Sofar Solar márka hibrid inverterjei képesek arra, hogy hálózati bekötést és akkumulátoros rendszert is működtessenek. Ha pedig több információra volna szükségünk, a napelem inverterekről az ST Solar weboldalán olvashatunk még bővebben.