Mire kell figyelni műlencse beültetés után?

Nagyon sokan viselünk szemüveget, akár távolra látáshoz, akár olvasáshoz, netán mindkettőhöz. Sőt, a szemüveg néhány éve olyan népszerű lett, hogy divatból is elkezdtük hordani. Igaz, a szebbnél szebb keretekbe nem került igazi, dioptriás lencse, hanem csak sima üveg. Akár kiegészítőként, akár a látásunk támogatására hordjuk a szemüveget, egy biztos: a jól kiválasztott szemüveg öltöztet.

Azonban mi, akik ténylegesen látás céljára használjuk a szemüveget, időről időre elgondolkozunk, vajon van-e más lehetőség? Hogy ne kelljen állandóan egy vagy két szemüveget keresgélni, mindig odafigyelni, hogy magunkkal vigyük, folyamatosan tisztítani és vigyázni rá. A jó hír az, hogy van más megoldás is, a műlencse beültetés!

A műlencse, latin nevén intraocular lens (IOL) segítségével visszanyerheti látását, úgy, hogy többé nem lesz szüksége a szemüvegre. Első hallásra varázslatnak tűnik, de a műlencse műtétet követően egy hónap múlva a szeme valóban újra tökéletesen fog látni. Ahhoz, hogy a megfelelő lencse kiválasztásra kerüljön, egy nagyon alapos vizsgálat szükséges a beavatkozás előtt. Maga a műtét nagyon rövid ideig tart, csupán csak tíz perc.

Mire számíthatunk az operációt követően?

Több dologra is érdemes odafigyelni a műlencse beültetés utáni időszakban. Részletes információért látogasson el az említett linkre és minden bizonnyal választ kap a kérdéseire.

A műtét alatt nem kerül sor altatásra, hanem csak érzéstelenítésre. Így lényegében a beavatkozást követően, ami fájdalommentes, már haza is lehet menni. Egy órát azonban ott helyben pihenni kell. Ez alatt az idő alatt orvosa meggyőződhet arról, hogy semmiféle komplikáció nem lépett fel Önnél. A pihenést követően Ön már el is indulhat haza. Ajánlott egy barátot vagy családtagot magunkkal vinni, hogy ne egyedül kelljen hazavezetnünk, hiszen a szemünkön egy átlátszó védőkagyló lesz és a fény is zavarni fog. A műtétet több kontroll vizsgálat követi majd. Az első már egyből a beavatkozás utáni napokban lesz. Ekkor ellenőrzik a műtét terület állapotát. Az első kontroll után legközelebb csak két hónap múlva kell újra befáradni a szemészetre, ahol ellenőrzik a látás élességét. Ha monofokális lencsét választott, akkor a kéthónapos kontroll vizsgálat során felírják Önnek a megfelelő dioptriájú szemüveget olvasáshoz.

A beavatkozást követő négy-hat hétben a látása napról napra jobb lesz. Már a műtétet követő napokban is tapasztalni fogja, hogy a világ színesebb és élesebb. Szépen, fokozatosan a következő egy hónapban a végleges látása ki fog alakulni.

Ebben az időszakban nagyon fontos odafigyelni egy-két dologra, hogy véletlenül se sérüljön a szemünk. Feltétlenül kerüljük a cipelést, nehéz tárgyak emelgetését. A mindennapi életünket azonban bátran élhetjük. Esetleg előfordulhat fényérzékenység, de ez idővel elmúlik.

Az Ön számára egyedileg tervezett műlencsével örökre elbúcsúzhat a szemüvegétől, akár távolra akár közelre látott rosszul, vagy ha szürkehályogja volt.