Mit jelent pontosan a szuvidálás?

Biztosan Ön is hallott már a szuvidálás kifejezésről, de még mindig nincs tisztában azzal, hogy mit is jelent ez pontosan. A konyhai eljárás az 1970-es évek Franciaországából származik, ahol egy híres séf dolgozta ki ennek a technológiának az ötletét. Később persze továbbfejlesztették a “sous vide”-t, manapság pedig már nemcsak az éttermekben készülnek ilyen technológiával a különleges fogások.

Lássuk tehát, hogy mit érdemes tudni a szuvidálásról!

Honnan ered a szuvidálás?

A kifejezés a franciáktól származik. A “sous vide” annyit takar, hogy vákuum alatt. Ezt a módszert először Geogres Pralus használta még az 1970-es években. A fejlesztést Franciaországban, Roanne-ban, egy nemzetközileg is elismert, három Michelin csillagos étteremben “követte el”. A célja az volt, hogy nagy mértékben lecsökkentse a drága libamáj elkészítésének súlyveszteségét, mindezt úgy, hogy megmaradjon az étel igazi íze.

Ezt később Bruno Goussault fejlesztette tovább. A séfnek hála, az Air France repülőtársaság az első osztályán helyet foglaló utasoknak tudta felkínálni a gourmet minőségű fogásokat. Az utóbbi időben azonban egyre nagyobb mértékben terjedt el a szuvidálás, hiszen ez nem szab határt sem a kreativitásnak, sem pedig a szokások őrzésének.

Mi is az a “sous vide” pontosan?

A szuvid kifejezés tulajdonképpen egy olyan konyhai eljárást takar, amely során a légmentesen lezárt tasakokat – amelyekben természetesen étel van – vízfürdőbe teszünk. Fontos, hogy ott állandó hőmérséklet legyen megteremtve, ahol elkészül az ízletes fogás. Talán egyetlen hátulütője van, az pedig, hogy ezzel az eljárással sokkal hosszabb lesz a főzési idő, mint másik esetben. Ez köszönhető annak, hogy itt sokkal alacsonyabb a főzési hőmérséklet, nem készül el olyan gyorsan az étel.

Emellett fontos tudni azt is, hogy ezzel a módszerrel az ételekből nem vesznek el a hasznos tápanyagok és a vitaminok sem. Ráadásul a menü elkészítéséhez nincs szükség nagy mennyiségű olajra vagy zsírra, hiszen ezek nélkül is könnyedén megfőzhető bármilyen hússal és zöldségekkel teli fogás. Az ebéd és a vacsora ezáltal sokkal egészségesebb, ízletesebb, és nem utolsó sorban vitaminokban gazdagabb lehet.

Mit érdemes tudni a szuvidáló gépekről?

A szuvidáló készülékek ma már nem csak az éttermek kiváltsága. Az Emaki webáruházban is beszerezhető Lauben Sous Vide Container egy rendkívül hasznos kiegészítője lehet otthonának. Alkalmazásának hála még egy hosszú órákig tartó főzés kapcsán sincs szüksége víz hozzáadására. Nagy előnye, hogy akár egész éjszaka magára tudja hagyni a gépet, hiszen a víz nem párolog el belőle. Ezt a fedő segíti elő az Ön számára, így a hőmérsékletet folyamatosan szinten tudja tartani, illetve a termék készen áll megakadályozni a hőveszteséget is.

Míg a hagyományos fazekakban az ételt sokkal nehezebben és körülményesebben lehet elkészíteni, addig a szuvidáló szerkezet lehetőséget ad arra, hogy a vákuumtasakok helyén tartásával egyenletesen készüljön el az étel.

Mire érdemes odafigyelni a szuvidáló készülékekkel kapcsolatban?

Fontos, hogy egy nagyobb család esetén mindenképpen egy nagyobb berendezést szerezzen be. A finom fogás mindig az, amelyet szeretettel és nagy mennyiségben készít el. A Lauben gépének hála pedig akár egy egész baráti társaságnak képes lesz elegendő ételt készíteni. Jó szolgálatot tehet az ünnepek alkalmával, ahol amúgy is hatalmas tömegben gyűlik össze a család.

Ráadásul, ahogy a legtöbb otthon használatos eszköz esetében, úgy a szuvidáló készülékeknél is érdemes olyan típust választani, amely minőségi alapanyagokból készült. A Lauben változata minden biztonsági körülménynek megfelel, hiszen rendkívül erős polikarbonátból gyártják, ami nem utolsó sorban teljes mértékben ártalmatlan az egészségre. Plusz érv, ami mellette szól, hogy a felhasznált anyag stabilitása miatt, akár mosogatógépben is tisztíthatja.

Amennyiben tehát még nem próbálta ki a szuvidálást, mindenképpen tegye meg. Egy erre alkalmas géppel pedig sokkal egyszerűbben készíthet ízletes menüsort a család és a barátok számára.